De geesteswetenschapper als ontmaskeraar van machtsmythes

hunzijnnogdommerDit artikel verschijnt binnenkort in Radix, waar het zal prijken tussen modaal-epistemische argumenten voor het bestaan van God, discussies over intelligent design en artikelen met ‘Dooyeweerd’ in de titel. Helaas zonder Dooyeweerd, maar mét Walter Wink en Richard Beck en zelfs een zuinig hoofdknikje naar Foucault want daar vroeg de redacteur naar en ik wou natuurlijk niet toegeven dat ik eigenlijk niet zoveel begrijp van de beste man, die ik bovendien structureel verwar met Barthes, Baudrillard en Derrida. Maar ik dwaal af:

Abstract: Onze hele samenleving is doortrokken van subtiele machtsverhoudingen. Of het nu gaat om sociale klasse, leeftijd, etnische achtergrond, sekse, opleidingsniveau, woonplaats of taalgebruik, de mensheid weet zichzelf altijd weer op te delen in groepen met veel en groepen met weinig status. In dit artikel wordt dit geïllustreerd aan de hand van een relatief onderbelicht fenomeen: de hardnekkige maar taalkundig onzinnige notie van ‘goede’ en ‘foute’ grammatica. Vervolgens komt aan bod wat theologen als Walter Wink te zeggen hebben over macht, status en privilege; in navolging van deze theologen betoog ik dat het ontmaskeren van machtsverhoudingen en de mythes die eraan ten grondslag liggen één van de belangrijkste aspecten is van de missie van Jezus, en daarmee ook van de navolging. Tot slot wordt duidelijk dat christelijke geesteswetenschappers hier een belangrijke rol in kunnen spelen: zij hebben zowel de wetenschappelijke middelen om machtsmythes te kunnen identificeren, als de theologische middelen om ze te ontmaskeren.

Lees het hele artikel hier (het is de drukproef, dus als je jeuk krijgt van verkeerd afgebroken woorden kun je beter een abonnement op Radix afsluiten, de papieren editie van mij lenen en/of me een mailtje sturen voor de opmaakloze versie)

Advertisements

About hannadevries

University lecturer (in linguistics/artificial intelligence) with occasional opinions on religion & social justice-related stuff.
This entry was posted in La condition humaine, Language & linguistics and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to De geesteswetenschapper als ontmaskeraar van machtsmythes

  1. mark says:

    Ik lees af en toe de Radix en dit is het beste stuk dat ik tijden in het blad gelezen heb. Chapeau.

  2. hannadevries says:

    Zie mij eens glimmen! 🙂

  3. Matthijs says:

    Ik vind het een heel heel heel mooi stuk. Indrukwekkend en inspirerend. Dankjewel.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s